Meny Lukk

Legatstifterne

Leganger Hannibal Hansen (1883 - 1948)
Leganger Hansen
Leganger Hannibal Hansen

Oppvekst på Nøtterøy i en søskenflokk på ni, mistet sin far som 8-åring, og dro som veldig mange andre gutter på den tiden, til sjøs med W.Wilhelmsen som 15-åring, rett etter konfirmasjon.

Han gikk i land i Amerika, der han blant annet prøvde seg som gullgraver i Alaska, oppsynsmann og tømmerhugger i Seattle/Vancouver. Her ble han i totalt 11 år, og etter en snarvisitt hjemme i gamlelandet var han på vei ut på ny.

Denne gangen gikk ferden til Syd Georgia og hvalfangst for Salvesen. Han kom til å få det meste av sitt yrkesaktive liv på Øya, og ble bestyrer på Leith Harbour fra 1921 til 1938. Han oppholdt seg sammenhengende 7 år på Syd Georgia før under og etter første verdenskrig. Returnerte til Norge som 55-åring.

Leganger la seg opp en del penger i perioden på Øya, og investerte disse bevisst i områder han kjente godt til; hvalfangst og shipping, og han ble blant annet den største enkeltaksjonær i Loddings rederi.

Han bidro også aktivt med penger og annen støtte til mil.org. under andre verdenskrig.

Alfhild Hansen (1890 - 1970)

Alfhild var den yngste av Hansen-søsknene, syv år yngre enn Leganger. Hun var bare ett år da hennes far døde. Alfhild utdannet seg til sykepleier i København, og arbeidet ved Røde Kors-sykehuset en tid etter hun var ferdig utdannet. Under første verdenskrig jobbet hun ved feltambulansen på de alliertes side i Serbia, sterkt engasjert i sanitetssaken. 

Etter oppholdet i Sebia kom hun hjem til Norge og begynte å jobbe som sykepleier ved et sykehus i Kirkenes. I Kirkenes-tiden ble hun rammet av pleuritt og opp gjennom årene var hun mye syk som en følge av det. Det siste året av sitt liv bodde hun på Glitre sanatorium i Nittedal, der hun også døde i 1970 – 80 år gammel.

Alfhild var en av stifterne til Soroptimistklubben i Tønsberg.

Alfhild og Leganger Hansen
Søskenparet Alfhild og Leganger Hansen

Både Leganger og Alfhild forble ugifte, og de bodde sammen på Østheim på Borgheim.

De var to sterkt engasjerte og sosiale søsken, med mye eventyrlyst og utferdstrang, med hjerte for de svake og med en stor rettferdighetssans.

Det er skrevet en bok om Leganger Hansen og legatene – denne kan kjøpes på Sjølystsenteret eller ved henvendelse til daglig leder Taran Abrahamsen, e-post ta@lhl.vf.no